Primari, viceprimari și specialiști în managementul energetic din circa 20 de localități și-au consolidat cunoștințele privind elaborarea Planurilor de Acțiuni pentru Energie Durabilă și Climă în cadrul unei instruiri de două zile. 

Participanții reprezintă semnatari noi ai Convenției Primarilor pentru Climă și Energie, care au aderat la inițiativa europeană în perioada 2020-2022.  

Nicolae Olari, Șeful Direcției Politici în Domeniul Energetic, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, prezent la deschiderea evenimentului, a încurajat localitățile să dezvolte și aprobe Planuri locale privind energie și climă. Potrivit oficialului, la nivel național, vor fi stabilite noi obiective pe domeniul energetic, eficiență energetică și reducerea de emisii, iar contribuția de la nivel local este de mare importanță.  

Eficiența energetică este astăzi preocuparea esențială nu doar pentru primari, dar și pentru toți cetățenii, a remarcat Irina Plis, experta națională a Convenției Primarilor în Moldova. În acest context, aderarea la Convenție reprezintă un angajament puternic și, în multe cazuri, marchează un început nou, pe termen lung, în dezvoltarea durabilă a localității. 

În calitate de parteneri ai evenimentului, UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei, a găzduit cea de-a doua zi de instruire, împărtășind din experiența Centrului de Formare Continuă Eficiența Energetică a Clădirilor Publice.  

Rectorul UTM, dl Viorel Bostan, a îndemnat reprezentanții APL să se implice activ în proiecte de energie și climă.  

„În afara realizarea angajamentelor asumate de dvs., eficiența energetică înseamnă bani economisiți din buget, pe care îi puteți redirecționa spre îmbunătățirea situației din localitatea dvs.”, le-a spus rectorul, venind cu exemple concrete de economisire a resurselor energetice la UTM. 

Un interes deosebit au manifest participanții față de experiența Centrului de Formare Continuă Eficiența Energetică a Clădirilor Publice #CFCEECP #UTM. Mai ales că aici există o serie de oportunități de colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei. Centrul oferă instruiri pentru managerii energetici ai clădirilor publice, oferă profesionalizare auditorilor energetici, desfășoară cursuri pentru gestionarea eficientă a clădirilor publice.  

Pe durata instruirii, expertul Sergiu Ungureanu, le-a explicat participanților detaliat tot procesul de elaborare a Planurilor locale de Acțiuni pentru Energie Durabilă și Climă. O atenție sporită a fost acordat procesului de efectuare a inventarului de emisii din localitate, care este un element primordial în elaborarea Planului de Acțiuni privind Energia Durabilă și Clima. 

Instruirea a avut loc în cadrul proiectului CoM East III, sprijinit financiar de Uniunea Europeană.