Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) a găzduit pe 28 noiembrie 2019 o şedinţă între reprezentanții Centrului de Formare Continuă al Universităţii Tehnice a Moldovei (CFC), Centrului de Excelenţă în Construcţii (CEC), Centrului de Excelenţă în Energetică şi Electronică (CEEE) și Asociaţiei Obsteşti Educatie pentru Dezvoltare (AED), unde s-a discutat despre coordonarea acțiunilor de instruire și formare continuă a specialiștilor în domeniul EE și SER în conformitate cu noile reglementări.

Reprezentanții CFC, CEC și CEEE au făcut o scurtă prezentare legată de activitățile de instruire și formare continuă a specialistilor care cad sub incidența Legii 139 din 19/07/2018 cu privire eficiența energetică și a HG nr. 1051 din 08/11/19 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la calificarea și înregistrarea instalatorilor de cazane, furnale sau sobe pe bază de biomasă, de sisteme fotovoltaice și termice solare, de sisteme geotermale de mică adîncime și pompe de căldură și au fost scoase în evidență problemele ce au apărut pe parcursul elaborării programelor de instruire și formare continuă. Reprezentnții AED, au menționat că echipele CEC și CEEE sunt partenerii proiectului, iar propunerile care au fost înaintate de către instituții sunt și obiectivele și implementatorii Proiectului SECI.

Reprezentanții AEE au prezentat cadrul legal și obligativitatea centrelor de instruire și formarea continua privind aprobarea și coordonarea programelor de instruire cu autoritatea centrală privind implementarea politicilor statului în domeniul EE și SER. A fost punctat necesitatea formării unui registru electronic a auditorilor energetici și a instalatorilor și modul cum va avea loc procedura de înregistrare a acestora.

Decanul Facultăţii Energetică şi Inginerie Electrică a UTM a adus la cunoștință participanţii la întrunire despre organizarea unui atelier de lucru cu părțile cointeresate și donatorul GIZ, privind elaborarea unui plan de acțiuni pentru anul 2020 a activităților de formare continuă ajustate la necesitățile AEE. Data planificată pentru acest atelier 10/12/19. CFC va veni ulterior cu informație suplimentară legată de acest subiect.

Părțile au căzut de acord că sunt unele probleme la nivel de Autorităţi Centrale privind modalitatea de aprobarea a programelor de instruire și formare continuă și s-a propus implicarea reprezentanților acestor instituții pe subiectele vizate.

S-a decis:

  1. Reprezentanții CFC, CEC și CEEE să vină cu propuneri de îmbunătățire a proceselor de formare continuă și instruire către AEE. Acestea vor fi bazate și pe includerea anumitor categorii de specialiști în Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova (CORM). AEE va colecta și totaliza propunerile cu transmiterea ulterioară către autoritățile competente;
  2. Delegarea unor persoane din partea centrelor în grupurile de lucru organizate de AEE privind formarea specialiștilor în domeniul EE și SER;
  3. Organizarea întrunirilor periodice de coordonare a acțiunilor ulterioare cu părțile cointeresate.